top of page
  • Ivo Čech

5 věcí, na co si dát pozor při výběru nájemníka

Aktualizováno: 11. 12. 2021

V posledních letech přibývá investorů, kteří kupují byty a následně je nabízí k pronájmu. Je to ovšem i vysoká cena nemovitostí, co nutí stále více lidí bydlet v pronájmu.


Ne všichni nájemníci jsou ovšem slušní a při pronajímání je tu vždy riziko, že jednáte s nepoctivým člověkem. Výběru nájemníka, kterého pustíte do svého bytu, je tedy potřeba věnovat zvýšenou pozornost.

Svým způsobem bych doporučoval řídit se částečně pocitem. Když vám prostě někdo nesedí, tak je většinou něco špatně. Mohou ovšem nastat i případy, kdy se o byt zajímá na první pohled velice sympatický člověk nebo pár, ale po důkladném prověření ovšem zjistíte, že zájemce nehovořil pravdu, má na krku 7 exekucí a aktuálně je nezaměstnaný.


Kromě tradičního prověření zájemců se zaměřte i na těchto 5 bodů:


5 věcí na co si dýt pozor při výběru nájemníka, Ivo Čech, nejlepší realitní makléř, praha, brno, v praze, v brně, Jak pronajmout byt, Jak vybrat nájemníka, pronájem přes realitní kancelář, keller williams, jak určit výši nájemného, jak prověřit nájemníka

1) Prověření zájemce na sociálních sítích

Fenomén sociálních sítí vám asi nemusím představovat. Je až s obdivem, kolik informací o sobě dáváme na internetu vědět. Zkuste tedy zjistit o zájemcích co nejvíce na Facebooku a Instagramu. Rozhodně nezapomeňte zadat zájemcovo jméno, email nebo telefonní číslo do Google vyhledavače. Třeba zjistíte spoustu informací, které vám při výběru nájemníka napoví.


2) Nepodlehněte zájemcovu nátlaku, který bude chtít podepsat nájemní smlouvu, uhradit jistotu (kauci) a 1. nájem co nejdříve

Aniž bych chtěl být paranoidní, tak pokud zájemce spěchá na uzavření nájemní smlouvy až moc s tím, že úhrada kauce a 1. nájmu není žádný problém a peníze klidně uhradí co nejdříve, může to být varovný signál, že je něco v nepořádku.

Takový člověk totiž může mít na krku exekuce, případně být spjatý s jinými problémy a nechce vám dát čas na jeho možné odhalení.

Před uzavřením nájemní smlouvy zájemce vždy poctivě prověřte, ať máte jistotu, že víte, s kým jednáte.


3) Vyžádejte si doklad totožnosti od všech, kteří by v nemovitosti měli bydlet

Ač se to může zdát jasné, tak se na to může lehce zapomenout. Údaje z občanského průkazu budete potřebovat pro účely nájemní smlouvy, ale hlavně také k prověření zájemců před samotným podepsáním nájemní smlouvy.

Vyžádejte si doklad totožnosti od všech, kteří v nemovitosti plánují bydlet.


4) Pracovní smlouva nebo potvrzení o příjmech výpisem z účtu

Ve všech případech pronájmu určitě nebude potřeba chtít po zájemcích pracovní smlouvu nebo potvrzení o příjmech ze zaměstnání. Pokud je ovšem váš byt určen pro skupinu zájemců s nižším nebo středním příjmem, nebo se potřebujete 100% ujistit, že si zájemce nájem může dovolit, případně se jedná o cizince, tak by neměl být problém ze strany zájemce prokázat jeho příjmy.


5) Místo trvalého bydliště na obecním úřadě

Nejjednodušší je vložit adresu trvalého bydliště zájemce do vyhledavače a během chvíle zjistíte, jestli to náhodou není adresa obecního úřadu. Nemusí to nutně znamenat něco špatného, jen je to další varovný signál a je třeba dále zjistit o co se jedná, případně zájemce ještě více prověřit.


 

Výše jsem vyjmenoval 5 věcí, na co si dát pozor při výběru nájemníka a věřím, že si budete zase o trošku více jistí, že nemovitost pronajímáte správnému člověku.


V případě potřeby se mi neváhejte ozvat, rád vám s výběrem nájemníka pomůžu.


Ivo Čech

+420 730 684 252

Ivo.cech@kwcz.cz


bottom of page